Det sägs att det här finns en sjö för varje dag på året. Även om man då nog får börja räkna vattenpölar så är det sant att det finns ett mycket stort antal sjöar i Valleområdet.
Vallesjöarna bildades då inlandsisen började dra sig tillbaka för 10 000 år sedan.
Boenden döpta efter Vallesjöarna
Vi har valt att döpa våra boenden efter sjöarna i området.
Karta över vallesjöarna
Klicka på respektive sjö och följ länken som visas i informationen eller gå längre ner på sidan för att läsa mer om sjön som ditt boende är uppkallat efter.
VALLESJÖARNA
Husgärdessjön
Vingsjön
Stuga 2 heter Vingsjön.
Stakasjön
Rum 1 i Vandrarhemmet heter Stakasjön
Ämten
Rum 2 i Vandrarhemmet heter Ämten
Rommen
Rum 3 i vandrarhemmet heter Rommen
Flämsjön
Rum 4 i vandrarhemmet heter Flämsjön
Hattaren
Rum 5 i vandrarhemmet heter Hattaren
Hornborgasjön
Stuga 1 heter Hornborgasjön
Hornborgasjön är en mycket känd fågelsjö.
Här kan du läsa mer om Hornborgasjön och Tranorna som gästar sjön varje år.
Ökullasjön
Stuga 4 kallar vi för Ökullasjön
Nycklasjön
Stuga 5 heter Nycklasjön.
Grönsjön
Stuga 6 heter Grönsjön
Tjursbergssjön
Stuga 7 heter Tjursbergssjön
Kusen
Stuga 8 heter Kusen
Tåsjön
Stuga 9 heter Tåsjön
Måsjön
Stuga 10 heter Måsjön.
Vagnsjön
Stuga 11 heter Vagnsjön
Bysjön
Stuga 12 heter Bysjön
Trädgårdssjön
Stuga 14 heter Trädgårdssjön
Ormsjön
Stuga 13 heter Ormsjön
Stallsjön
Stuga 15 heter Stallsjön
Östersjön
Stuga 16 heter Östersjön.
Skärvalången
Stuga 17 heter Skärvalången
Klemmen
Stuga 18 heter Klemmen
Eggbysjön
Stuga 19 heter Eggbysjön
Husgärdessjön
Du som chekar in i vår 5-bäddsstuga nummer 3 bor i stugan som fått namn efter ”vår egen” sjö. Husgärdessjön är ju nämgligen sjön som ligger här vid Valle camping.
Sjön är med en yta om 0,326 kvadratkilometer den 4:e största av Vallesjöarna. När du simmat ut en bit från bryggan gäller det att inte tappa glasögonen eller nycklarna, sjön är nämligen närmare 12 meter djup.
Sjön har tillopp via en kanal från Skärvalången via Vagnsjön medan utloppet går till den nyrestaurerade Spånnsjön därefter vidare till Vingsjön och Hornborgasjön. Vattnet når så småningom Vänern och Göta älv. Genom en kanal är Husgärdessjön även förbunden med Ökullasjön. Det finns Abborre, Gädda, Brax och Mört i sjön.
Här kan du läsa mer om just Husgärdessjön.
FISKA I HUSGÄRDESSJÖN
Fiskerätten i Husgärdessjön är enskild och innehas av fiskerättsägarna. Det finns inga fiskekort att köpa och det är inte tillåtet för allmänheten att fiska i sjön. Du som kan uppvisa att du bor på Valle Camping har dock möjlighet att fiska i Husgärdessjön genom särskilt tillstånd från fiskerättsägaren. Kontakta receptionen för att få veta mer.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för fiske i Husgärdessjön.
Vingsjön
Eller Vingasjön som den benämns på kartorna. Alla vi känner kallar den dock för Vingsjön och den är ju uppkallad efter Norra Ving så vi kommer fortsätta att kalla den för Vingsjön. Här finns en kommunal badplats och en given plats för alla Axvallsbor under soliga sommardagar.
Hit rinner vattnet från Husgärdessjön på sin väg vidare ut till Hornborgasjön. Mellan Vingsjön och Hornborgasjön är det bara två kilometer.
Man kan tvista om huruvida sjön hör till Vallesjöarna eller ej men vi väljer att kalla den en av Vallesjöarna, det var ju ändå i Axvall som Valle kommun en gång i tiden hade sitt kommunkontor :).
Sjön är därmed den 10:e största bland Vallesjöarna (0,151 kvadratkilometer).
Vingsjön är bara 5 meter djup. Man tror att den varit djupare men att sediment från dagvatten och avlopp som letts hit förr i tiden har gjort den grundare. Bland fiskarna som påträffats i sjön finns abborre, brax, gärs, gädda, id, mört och sarv.
Vi har valt att ge stuga 2 (5-bäddstuga) namnet Vingsjön.
Stakasjön
Stakasjön ligger i vid kyrkan i samhället Eggby och är med sina 0,0528 kvadratkilometer en liten sjö (nummer 16 bland Vallesjöarna). Sjön ligger i Natura 2000-området Höjentorp-Drottningkullen. Precis som i övriga vallesjöar är sikten god i vattnet, siktdjup runt 3 meter och djupet i Stakasjön är upp till 13,5 meter.
Stakasjön har fått ge namn åt rum 1 i vandrarhemmet.
Ämten (Emten)
Ämten eller Emten är Valleområdets tredje största sjö (0,744 kvadratkilometer). Sjön är hela 20 meter djup och fiskar som simmar här är främst aborre och gädda men det skall även finnas en och annan mört, sutare och brax. Sjön ligger i Natura 2000 området Eahagen och naturreservatet Eahagen-Öglunda ängar Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.
Du som chekar in i rum två i vandrahemmet chekcar även in i rummet vi kallar Ämten!
Fiska i Ämten
I Ämten kan man köpa fiskekort och få lov att fiska. Fisket i Ämten får endast bedrivas med spö från båt och ej närmare fasta bryggor än 100 meter. Betesfiske från andra vatten får ej användas i sjöarna. Man får ej fånga kräftor.
Fisket sköts av fiskevårdsföreningen på Flämslätts Stifts- och Kursgård tel 0511-304 40. Fiskekorten kan köpas via hemsidan ”ifiske” (LÄNK).
Fiske får alltså endast ske från båt. Roddbåt finns att hyra på Flämslätts Stifts och kursgård.
Rommen
Rommen är en mycket liten sjö och kvalar inte in på 20 i toplistan över de största Vallesjöarna. Vi saknar uppgift om arealen. Sjön får sitt vatten från två andra småsjöar (Hacksjön via Dygergssjön samt från källor på Billingssluttningen. Vattnet från Rommen rinner vidare ut i Ämten. Sjön ligger inom Eahagens Natura 2000-område. Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.
Flämsjön
Flämsjön är Valleområdets näst största sjö (1,1 kvadratkilometer stor och 15 meter djup). I Flämsjön finns en populär allmän badplats vid Svenska kyrkans stifts och kursgård Flämslätt.
Runt sjön finns även en cirka nio kilometer lång vandringsled längs stigar, skogsvägar och grusvägar genom ett mycket variationsrikt landskap, ibland med betande djur, som tar cirka 2-3 timmar att gå. Du kan till exempel utgå från Flämslätts stiftsgård. Läs mer om vandring i Valle här.
Vanligaste fiskarna i sjön är gädda och aborre.
Sjön ligger i Natura 2000 området Eahagen och naturreservatet Eahagen-Öglunda ängar Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.
Fiska i Flämsjön
I Flämsjön kan man köpa fiskekort och få lov att fiska. Fisket får endast bedrivas med spö från båt och ej närmare fasta bryggor än 100 meter. Betesfiske från andra vatten får ej användas i sjöarna. Man får ej fånga kräftor.
Fisket sköts av fiskevårdsföreningen på Flämslätts Stifts- och Kursgård tel 0511-304 40. Fiskekorten kan köpas via hemsidan ”ifiske” (LÄNK).
Fiske får alltså endast ske från båt. Roddbåt finns att hyra på Flämslätts Stifts och kursgård.
Om Flämsjön i VISS (Vatteninformationssystem Sverige). Du kan även söka efter information om sjöar i SMHI och Havs och Vattenmyndighetens Damm – och sjöregister.
Hattaren
Hattaren är en mycket liten sjö och den kvalar inte in bland de 20 största sjöarna i Valle. Vatten från Hattaren är omgiven av sankmark och skog och rinner via sjön Rinnaren vidare ut i Flämsjön.
Hornborgasjön
Hornborgasjön räknas inte egentligen till Vallesjöarna. Hade den gjort det hade den med sina 28 kvadratkilometer tveklöst varit den största sjön i Valle dock även den grundaste med sitt maxdjup på 1,5 meter!
Nu väljer vi alltså ändå att inkludera den här i vår lista över Vallesjöarna eftersom sjön bara ligger 4 kilometer bort (fågelvägen) och har en speciell plats hos oss och hos våra gäster. Största delen av sjön ligger i Falköpings kommun men den norra änden av sjön och större delen av den västra sidan ligger i Skara kommun.
Vattnet från Husgärdessjön letar sig via Vingsjön vidare till Hornborgasjön på sin väg mot Vänern, Göta älv och havet.
Hornborgasjön är känd för sina tranor och vi har sammanställt en egen sida om trandansen som du kan hitta här. Dock bjuder Hornborgasjön på fantastiska naturupplevelser och fågelskådning året runt. Sjön anses vara en av Sveriges absolut viktigaste fågelsjöar. Vad sägs om att skåda till exempel Bivråk, Bläsgås (grönländsk ras), Blåhake, Brun kärrhök, Brushane, Dubbelbeckasin, Fiskgjuse, Fisktärna, Grönbena, Jorduggla, Kornknarr, Kungsfiskare, Ljungpipare, Mellanskarv, Mindre sångsvan, Myrspov, Orre, Ortolansparv, Rödstrupig piplärka, Rördrom, Salskrake, Smalnäbbad simsnäppa, Småfläckig sumphöna, Småsnäppa, Storskarv, Svarthakedopping, Svarttärna, Sångsvan, Trana, Törnskata eller Vitkindad gås.
Sjön med dess omgivningar är ett naturreservat. Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur i naturvårdsverkets kartverktyg ”Skyddad natur”.
Fiska i Hornborgasjön
Hornborgasjön är ett naturreservat och under perioden 20 mars-15 juli omfattas Hornborgasjön av ett fågelskyddsområde. Fåglarna får inte störas!
Motorbåt eller annan motordriven farkost får inte användas.
För delar av Hornborgasjön säljs fiskekort men man måste respektera områdesgränserna.
Norra och mellersta delen av Hornborgasjön
Ett område i norra/mellersta delen av sjön. Fiskekort säljs bland annat av Bolum bys samfällighet Ingemar Larsson tfn 073-340 11 43
Södra delen av Hornborgasjön
För fiske i den södra delen av sjön kan man köpa fiskekort och hyra båt på bland annat Hornborga Skifteslag 070-393 80 89
Ökullasjön
Ökullasjön ligger mitt emellan samhällena Axvall och Varnhem precis öster om Husgärdessjön. Ökullasjön är 0,15 km2 stor, den ligger 126,9 meter över havet och maxdjupet är cirka 7,5 meter (siktdjup 4,5 meter). Ökullasjöns utlopp är till närbelägna Husgärdessjön genom en liten kanal som förbinder sjöarna med varandra. Den norra delen av sjön är en del av naturreservatet Ökull-Borregården vilket också är ett Natura 2000-område.
Namnet på sjön kommer från gården Ökull som ligger vid sjön. Ökull var under medeltiden en kungsgård, vilket var en plats där kungens lokala representant bodde. Troligen tillhörde markerna runt Ökull- Borregården en gång Varnhems kloster.
FISKA I ÖKULLASJÖN
Fiskerätten i Ökullasjön är enskild och innehas av fiskerättsägarna. Det finns inga fiskekort att köpa och det är inte tillåtet för allmänheten att fiska i sjön.
Nycklasjön
Nycklasjön ligger 193,2 meter över havet men är bara 0,06 km2 stor, inte mycket större än en damm. Den ligger nära Valle camping precis vid väg 49. Vattnet från Nycklasjön rinner via Tjursbergssjön vidare till Ökullasjön. Tilloppet är från sjöarna Kusen och Tåsjön.
Grönsjön
Att peka ut ”Grönsjön” är lite förvirrande eftersom det finns två olika sjöar i Valleområdet som kallas just ”Grönsjön”.
Den ena är lite större (0,039 kvadratkilometer) och ligger vid Höjentorps slottsruin 128,3 meter över havet norr om Valle camping i Höjentorp-Drottningkullens Natura 2000-område.
Vi väljer dock här att belysa den mindre Grönsjön (c:a 0,006 kvadratkilometer stor) som ligger närmare Valle camping i Ökull Borregårdens naturreservat. Sjön är inte så djup, runt 2,5 meter och större delen av sjöns botten är täckt av kransalger. Vattnet från denna mindre sjö rinner vidare till Tjursbergssjön och Ökullasjön.
Tjursbergssjön
Tjursbergssjön är precis som Grönsjön en liten sjö (ca. 0,009 km2) nära Valle camping i Ökull Borregårdens naturreservat. Sjön är cirka 5 meter djup, siktdjup på närmare 3 meter och här finns det rikligt med musslor, bland annat allmän dammussla och stor dammussla. Vattnet från Tjursbergssjön rinner ut i Ökullasjön.
Kusen
Sjön Kusen ligger längs väg 49 några kilometer från Valle camping åt Skövdehållet. Sjön är 0,046 kvadratkilometer stor och ligger 127,2 meter över havet. Maxdjupet i Kusen är cirka 8 meter och siktdjupet runt 3 meter. Sjön är förbunden nedströms med närbelägna Tåsjön. Kusen ligger i den södra delen av Natura 2000-området Höjentorp-Drottningkullen.
Kusen skall inte förväxlas med sjön Stora Kusen som ligger längre norr ut och väster om Valleområdet i området som kallas Istrum.
Tåsjön
Tåsjön är 0,11 km2 stor med ett maxdjup på cirka 12 meter och ett siktdjup om cirka 3 meter. Tåsjön ligger på en höjd över havet om 126,1 meter. I Tåsjön finns stora platåer av kalkinkrusterade vassrötter längs kanterna som är vanliga även i andra Vallesjöar. Kusen ligger i den södra delen av Natura 2000-området Höjentorp-Drottningkullen.
Vagnsjön
Fiska i Vagnsjön
Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)
Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).
Bysjön
Fiska i Bysjön
Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)
Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).
Trädgårdssjön
Maxdjupet i Trädgårdssjön är runt 13,5 meter och siktdjupet runt 3 meter.
Skärvalången
Fiska i Skärvalången
Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)
Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).
Eggbysjön
Fiska i EGGBYSJÖN
Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)
Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).