VALLESJÖARNA

Praktisk information

Det sägs att det här finns en sjö för varje dag på året. Även om man då nog får börja räkna vattenpölar så är det sant att det finns ett mycket stort antal sjöar i Valleområdet.

Vallesjöarna bildades då inlandsisen började dra sig tillbaka för 10 000 år sedan.

Boenden döpta efter Vallesjöarna

Vi har valt att döpa våra boenden efter sjöarna i området.

  Karta över vallesjöarna

  Klicka på respektive sjö och följ länken som visas i informationen eller gå längre ner på sidan för att läsa mer om sjön som ditt boende är uppkallat efter.

  VALLESJÖARNA

  VALLESJÖARNA
  Husgärdessjön Vingsjön Stakasjön Ämten Rommen Flämsjön Hattaren Hornborgasjön Ökullasjön Nycklasjön Grönsjön Tjursbergssjön Kusen Tåsjön Måsjön Vagnsjön Bysjön Trädgårdssjön Ormsjön Stallsjön Östersjön Skärvalången Klemmen Eggbysjön

  Husgärdessjön

  Stuga 3 heter Husgärdessjön.

  Sjön här vid Valle Camping!

  Läs mer om Husgärdessjön

  Vingsjön

  Stuga 2 heter Vingsjön.

  Läs mer om Vingsjön

  Stakasjön

  Rum 1 i Vandrarhemmet heter Stakasjön

  Läs mer in Stakasjön

  Ämten

  Rum 2 i Vandrarhemmet heter Ämten

  Läs mer om Ämten

  Rommen

  Rum 3 i vandrarhemmet heter Rommen

  Läs mer om Rommen

  Flämsjön

  Rum 4 i vandrarhemmet heter Flämsjön

  Läs mer om Flämsjön

  Hattaren

  Rum 5 i vandrarhemmet heter Hattaren

  Läs mer om Hattaren

  Hornborgasjön

  Stuga 1 heter Hornborgasjön

  Hornborgasjön är en mycket känd fågelsjö.

  Här kan du läsa mer om Hornborgasjön och Tranorna som gästar sjön varje år.

  Läs mer om Hornborgasjön

  Ökullasjön

  Stuga 4 kallar vi för Ökullasjön

  Läs mer om Ökullasjön

  Nycklasjön

  Stuga 5 heter Nycklasjön.

  Läs mer om Nycklasjön

  Grönsjön

  Stuga 6 heter Grönsjön

  Läs mer om Grönsjön

  Tjursbergssjön

  Stuga 7 heter Tjursbergssjön

  Läs mer om Tjursbergssjön

  Kusen

  Stuga 8 heter Kusen

  Läs mer om Kusen

  Tåsjön

  Stuga 9 heter Tåsjön

  Läs mer om Tåsjön

  Måsjön

  Stuga 10 heter Måsjön.

  Läs mer om Måsjön

  Vagnsjön

  Stuga 11 heter Vagnsjön

  Läs mer om Vagnsjön

  Bysjön

  Stuga 12 heter Bysjön

  Läs mer om Bysjön

  Trädgårdssjön

  Stuga 14 heter Trädgårdssjön

  Läs mer om Trädgårdssjön

  Ormsjön

  Stuga 13 heter Ormsjön

  Läs mer om Ormsjön

  Stallsjön

  Stuga 15 heter Stallsjön

  Läs mer om Stallsjön

  Östersjön

  Stuga 16 heter Östersjön.

  Läs mer om Östersjön

  Skärvalången

  Stuga 17 heter Skärvalången

  Läs mer om Skärvalången

  Klemmen

  Stuga 18 heter Klemmen

  Läs mer om Klemmen

  Eggbysjön

  Stuga 19 heter Eggbysjön

  Läs mer om Eggbysjön

  Husgärdessjön

  Du som chekar in i vår 5-bäddsstuga nummer 3 bor i stugan som fått namn efter ”vår egen” sjö. Husgärdessjön är ju nämgligen sjön som ligger här vid Valle camping.

  Sjön är med en yta om 0,326 kvadratkilometer den 4:e största av Vallesjöarna. När du simmat ut en bit från bryggan gäller det att inte tappa glasögonen eller nycklarna, sjön är nämligen närmare 12 meter djup.

  Sjön har tillopp via en kanal från Skärvalången via Vagnsjön medan utloppet går till den nyrestaurerade Spånnsjön därefter vidare till Vingsjön och Hornborgasjön. Vattnet når så småningom Vänern och Göta älv. Genom en kanal är Husgärdessjön även förbunden med Ökullasjön. Det finns Abborre, Gädda, Brax och Mört i sjön.

  Tillbaka till kartan

  Vingsjön

  Eller Vingasjön som den benämns på kartorna. Alla vi känner kallar den dock för Vingsjön och den är ju uppkallad efter Norra Ving så vi kommer fortsätta att kalla den för Vingsjön. Här finns en kommunal badplats och en given plats för alla Axvallsbor under soliga sommardagar.

  Hit rinner vattnet från Husgärdessjön på sin väg vidare ut till Hornborgasjön. Mellan Vingsjön och Hornborgasjön är det bara två kilometer.

  Man kan tvista om huruvida sjön hör till Vallesjöarna eller ej men vi väljer att kalla den en av Vallesjöarna, det var ju ändå i Axvall som Valle kommun en gång i tiden hade sitt kommunkontor :).

  Sjön är därmed den 10:e största bland Vallesjöarna (0,151 kvadratkilometer).

  Vingsjön är bara 5 meter djup. Man tror att den varit djupare men att sediment från dagvatten och avlopp som letts hit förr i tiden har gjort den grundare. Bland fiskarna som påträffats i sjön finns abborre, brax, gärs, gädda, id, mört och sarv.

  Vi har valt att ge stuga 2 (5-bäddstuga) namnet Vingsjön.  

  Tillbaka till kartan

  Stakasjön

  Stakasjön ligger i vid kyrkan i samhället Eggby och är med sina 0,0528 kvadratkilometer en liten sjö (nummer 16 bland Vallesjöarna). Sjön ligger i Natura 2000-området Höjentorp-Drottningkullen.

  Stakasjön har fått ge namn åt rum 1 i vandrarhemmet.

  Tillbaka till kartan

  Ämten (Emten)

  Ämten eller Emten är Valleområdets tredje största sjö (0,744 kvadratkilometer). Sjön är hela 20 meter djup och fiskar som simmar här är främst aborre och gädda men det skall även finnas en och annan mört, sutare och brax. Sjön ligger i Natura 2000 området Eahagen och naturreservatet Eahagen-Öglunda ängar Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.

  Du som chekar in i rum två i vandrahemmet chekcar även in i rummet vi kallar Ämten!

  Fiska i Ämten

  I Ämten kan man köpa fiskekort och få lov att fiska. Fisket i Ämten får endast bedrivas med spö från båt och ej närmare fasta bryggor än 100 meter. Betesfiske från andra vatten får ej användas i sjöarna. Man får ej fånga kräftor.

  Fisket sköts av fiskevårdsföreningen på Flämslätts Stifts- och Kursgård tel 0511-304 40. Fiskekorten kan köpas via hemsidan ”ifiske” (LÄNK).

  Fiske får alltså endast ske från båt. Roddbåt finns att hyra på Flämslätts Stifts och kursgård.

  Tillbaka till kartan

  Rommen

  Rommen är en mycket liten sjö och kvalar inte in på 20 i toplistan över de största Vallesjöarna. Vi saknar uppgift om arealen. Sjön får sitt vatten från två andra småsjöar (Hacksjön via Dygergssjön och vattnet från Rommen rinner vidare ut i Ämten. Sjön ligger inom Eahagens Natura 2000-område. Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.

  Tillbaka till kartan

  Flämsjön

  Flämsjön är Valleområdets näst största sjö (1,1 kvadratkilometer stor och 15 meter djup). I Flämsjön finns en populär allmän badplats vid Svenska kyrkans stifts och kursgård Flämslätt.

  Runt sjön finns även en cirka nio kilometer lång vandringsled längs stigar, skogsvägar och grusvägar genom ett mycket variationsrikt landskap, ibland med betande djur, som tar cirka 2-3 timmar att gå. Du kan till exempel utgå från Flämslätts stiftsgård. Läs mer om vandring i Valle här.

  Vanligaste fiskarna i sjön är gädda och aborre.

  Sjön ligger i Natura 2000 området Eahagen och naturreservatet Eahagen-Öglunda ängar Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur hos naturvårdsverket.

  Fiska i Flämsjön

  I Flämsjön kan man köpa fiskekort och få lov att fiska. Fisket får endast bedrivas med spö från båt och ej närmare fasta bryggor än 100 meter. Betesfiske från andra vatten får ej användas i sjöarna. Man får ej fånga kräftor.

  Fisket sköts av fiskevårdsföreningen på Flämslätts Stifts- och Kursgård tel 0511-304 40. Fiskekorten kan köpas via hemsidan ”ifiske” (LÄNK).

  Fiske får alltså endast ske från båt. Roddbåt finns att hyra på Flämslätts Stifts och kursgård.

  Om Flämsjön i VISS (Vatteninformationssystem Sverige). Du kan även söka efter information om sjöar i SMHI och Havs och Vattenmyndighetens Damm – och sjöregister.

  Tillbaka till kartan

  Hattaren

  Hattaren är en mycket liten sjö och den kvalar inte in bland de 20 största sjöarna i Valle. Vatten från Hattaren är omgiven av sankmark och skog och rinner via sjön Rinnaren vidare ut i Flämsjön. 

  Tillbaka till kartan

  Hornborgasjön

  Hornborgasjön räknas inte egentligen till Vallesjöarna. Hade den gjort det hade den med sina 28 kvadratkilometer tveklöst varit den största sjön i Valle dock även den grundaste med sitt maxdjup på 1,5 meter!

  Nu väljer vi alltså ändå att inkludera den här i vår lista över Vallesjöarna eftersom sjön bara ligger 4 kilometer bort (fågelvägen) och har en speciell plats hos oss och hos våra gäster. Största delen av sjön ligger i Falköpings kommun men den norra änden av sjön och större delen av den västra sidan ligger i Skara kommun.

  Vattnet från Husgärdessjön letar sig via Vingsjön vidare till Hornborgasjön på sin väg mot Vänern, Göta älv och havet.

  Hornborgasjön är känd för sina tranor och vi har sammanställt en egen sida om trandansen som du kan hitta här. Dock bjuder Hornborgasjön på fantastiska naturupplevelser och fågelskådning året runt. Sjön anses vara en av Sveriges absolut viktigaste fågelsjöar. Vad sägs om att skåda till exempel Bivråk, Bläsgås (grönländsk ras), Blåhake, Brun kärrhök, Brushane, Dubbelbeckasin, Fiskgjuse, Fisktärna, Grönbena, Jorduggla, Kornknarr, Kungsfiskare, Ljungpipare, Mellanskarv, Mindre sångsvan, Myrspov, Orre, Ortolansparv, Rödstrupig piplärka, Rördrom, Salskrake, Smalnäbbad simsnäppa, Småfläckig sumphöna, Småsnäppa, Storskarv, Svarthakedopping, Svarttärna, Sångsvan, Trana, Törnskata eller Vitkindad gås.

  Sjön med dess omgivningar är ett naturreservat. Du kan läsa mer om vad som gäller i skyddad natur i naturvårdsverkets kartverktyg ”Skyddad natur”.

  Fiska i Hornborgasjön

  Hornborgasjön är ett naturreservat och under perioden 20 mars-15 juli omfattas Hornborgasjön av ett fågelskyddsområde. Fåglarna får inte störas!

  Motorbåt eller annan motordriven farkost får inte användas.

  För delar av Hornborgasjön säljs fiskekort men man måste respektera områdesgränserna.

  Norra och mellersta delen av Hornborgasjön

  Ett område i norra/mellersta delen av sjön. Fiskekort säljs bland annat av Bolum bys samfällighet Ingemar Larsson tfn 073-340 11 43

  Södra delen av Hornborgasjön
  För fiske i den södra delen av sjön kan man köpa fiskekort och hyra båt på bland annat Hornborga Skifteslag 070-393 80 89

  Tillbaka till kartan

  Ökullasjön

   

  Tillbaka till kartan

  Nycklasjön

   

  Tillbaka till kartan

  Grönsjön

   

  Tillbaka till kartan

  Tjursbergssjön

   

  Tillbaka till kartan

  Vagnsjön

  Fiska i Vagnsjön

  Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
  Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)

  Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).

  Tillbaka till kartan

  Bysjön

  Fiska i Bysjön

  Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
  Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)

  Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).

  Tillbaka till kartan

  Trädgårdssjön

   

  Tillbaka till kartan

  Stallsjön

   

  Tillbaka till kartan

  Östersjön

   

  Tillbaka till kartan

  Skärvalången

  Fiska i Skärvalången

  Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
  Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)

  Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).

  Tillbaka till kartan

  Eggbysjön

  Fiska i EGGBYSJÖN

  Här kan du kan du fiska bland annat gädda och abborre.
  Fiskekort köps via hemsidan ”ifiske” (LÄNK)

  Det finns även möjlighet att hyra båt (se information under fiskekort på ifiske).

  Tillbaka till kartan