Varnhems klosterkyrka

Kultur & historia, Utflyktsmål

Varnhems klosterkyrka och varnhems klosterruin välkomnar besökare till en tidsresa genom århundraden av betydelse. Genom dess valv vandrar du i munkarnas fotspår, omringad av stillhet och reflektion, där Stockholms grundare Birger Jarl och flera svenska medeltidskungar finner sin sista viloplats. Från klostrets ankomst år 1150 till dess roll som centrum för andlig, politisk, och kulturell blomstring, bär klosterområdet på ett arv av betydelse och kunskap som har präglat det svenska riket.

Magnus Gabriel De la Gardie

Magnus Gabriel De la Gardies restaurering på 1600-talet förde en praktfull barockinredning till kyrkan, som nu står som ett monument över tidens förändringar och kulturella utveckling. Varnhems församling välkomnar besökare att upptäcka denna nationella skatt genom guidade turer och sommarmusikevenemang som lockar en bred publik.

Varnhems klosterruin

Varnhems klosterruin ligger precis vid kyrkan och är en imponerande lämning av det medeltida cistercienserklostret som grundades år 1150 av abboten Henrik och hans munkar. Beläget vid foten av Billingen i Västergötland, var klostret under lång tid ett centrum för andligt, politiskt, kulturellt och ekonomiskt liv. Ruinerna består av flera delar, inklusive klosterkyrkan, klostergårdar, bostäder och andra byggnader som en gång utgjorde klostret.

Genom att utforska klosterruinerna kan besökare upptäcka den imponerande arkitekturen och de många historiska detaljerna. Ruinerna bär på spår av olika byggnadsstilar och perioder, från den romanska till den gotiska, och vittnar om klostrets ombyggnader och restaureringar under århundradenas gång. Här kan man bland annat se rester av klosterkyrkans valv, korridorers och celler där munkarna och nunnorna en gång levde och bad.

I närheten av Varnhems klosterkyrka

I närheten av klosterkyrkan står Kata Gård, byggd över ruinerna av en gårdskyrka från vikingatiden, och berättar om gårdens historia och utgrävningar under sommarsäsongen. Vidare sträcker sig Klostersjön, återställd till sin forna prakt, med vandringsleder som slingrar sig genom det omgivande kulturlandskapet. Här kan besökare njuta av grillplatser och natursköna stråk runt sjön.

Fikasugen

Avsluta dagen med en stunds avkoppling på Klosterkaféet i Varnhem, där traditionen med kaffeservering sträcker sig tillbaka till 1925. Oavsett om du föredrar att njuta av din fika inomhus eller i den mysiga kaféträdgården, bjuder kaféet in till avslappnad atmosfär och historisk omgivning.

Kata gråd kyrkoruinen