Valle Camping ligger i Vallebygden. Området är ett så kallat Kamelandskap (inte Kamellandskap 🙂 ) med ett böljande landskap med många sjöar format under istiden.

Kame har alltså inget med Kamel att göra utan kommer av skotskans came (betydelse kam). Kullarna som formar landskapet består huvudsakligen av grus, sand och sediment från isälvar som ansamlats i en glaciärgrop och sedan blivit kvar efter att glaciären smält.  Ett annat känt kamelandskap är Skånes Brösarps backar.

NATURRESERVAT

Vallebygden har tack vare sitt kulturlandskap och sin särpräglade natur med ett rikt djur och växtliv hela 6 naturreservat. Genom naturreservaten finns utmärkta vandringsleder.

Vandringslederna går genom hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, blomsterängar och sjöar.

FORNLÄMNINGAR OCH FISKE

I området finns också fornlämningar som hällkistor, stensättningar och gravrösen. I de många sjöarna kan man även passa på att fiska om man skaffar fiskekort.

Under tidig vår finns tack vare den kalkrika marken mängder med blåsippor att hitta längs lederna. Dessa vackra blommor är dock fridlysta men gör sig utmärkt på bild!

KÖRSBÄRSTRÄD

En annan specialitet för området är när tiotusentals körsbärsträd står i blom längs med Billingenssluttningen under våren.

Valle Camping ligger narutskönt vid sjö i vackra vallebygden nära Skara Sommarland och Axevalla travbana[/caption]

Den mest intensiva blomningen pågår bara någon vecka så det gäller att pricka rätt tidpunkt för att uppleva den.

VANDRINGSLEDERNA

Området som är cira 1 000 hektar stort sägs ha inte minde än 365 sjöar (även om man då nog får räkna även pölar) och alltså hela 6 naturreservat.

Vandringslederna i Valle har lätt till medelsvår svårighetsgrad och man hinner gå ca 3 kilometer på en timme. Några sträckor kan kräva stövlar eller kängor beroende på årstid och väder.

En av lederna börjar precis vid Valle Camping och det är bara att ta på sig kängorna och kliva ur stugan, tältet, husvagnen, husbilen eler vandrarhemmet för att börja uppleva naturen.

Här finns en karta över vandringsleder i Valle. Boka boende för dina upplevelser i Valleområdet här.

Skara kommuns hemsida hittar du hela foldern med kartan i större format.

Axevalla travbana - Stochampionatet
Skara Domkyrka

Skara Domkyrka

Ingen som besökt den medeltida staden Skara kan nog ha undgått att få se en skymt av Skara domkyrka. Skara stift är Sveriges äldsta och domkyrka är...

läs mer
Skara Sommarland

Skara Sommarland

Bara några kilometer från Valle Camping hittar man Skara sommarland, ”Skandinaviens största vattenpark”. Det är därför kanske ingen överraskning att...

läs mer
Kata gård

Kata gård

Bakom klosterruinen vid Varnhems klosterkyrka i Varnhem har arkeologer från Västergötlands museum sedan 2005 gjort utgrävningar som avslöjat en helt...

läs mer